Definitive of a mixed-use project, Burj Nahar is a full-scale mall topped with a residential complex above it. The façade maintains a simple form but uses a visual framing to define specific areas and differentiate between the functions of the building. The residential and mall functions are visually merged, to create an overall unified mass. The façade also shows gradients in opacity from the ground to the roof, from more open to less, to enforce privacy for the residential areas. One of the most defining features of this project is the expansive courtyard just over the mall. An array of pergolas, hard & soft scapes, seating areas, and children’s playground are strategically scattered across the space revolving around the central skylights of the mall. Burj Nahar’s design solutions are sure to raise the bar for development in the surrounding community.